Beleggen in assets met CFD

In dit artikel gaan we dieper in op het beleggen in assets met CFD’s. We zullen kijken naar wat CFD’s precies zijn, hoe u kunt beginnen met beleggen in assets met CFD’s en welke strategieën u kunt toepassen voor succesvol beleggen. Het is belangrijk om de voordelen, risico’s en beste praktijken te begrijpen bij het handelen in CFD’s.

Belangrijkste punten

 • CFD’s zijn contracten voor verschil die beleggers de mogelijkheid bieden om te speculeren op prijsbewegingen van assets zonder deze assets daadwerkelijk te bezitten.
 • Handelen in CFD’s biedt voordelen zoals hefboomwerking, diversificatie en toegang tot verschillende markten.
 • Het handelen in CFD’s brengt risico’s met zich mee, waaronder het verlies van uw gehele investering.
 • Kies altijd een betrouwbare broker bij het handelen in CFD’s om uw investeringen te beschermen.
 • Het toepassen van risicobeheer en technische analyse kan helpen bij het succesvol beleggen in assets met CFD’s.

Wat zijn CFD’s?

Wat zijn CFD's?

Hoe werken CFD’s?

CFD’s, of Contracts for Difference, zijn financiële instrumenten waarmee beleggers kunnen speculeren op de prijsbeweging van een asset zonder deze daadwerkelijk te bezitten. De kern van CFD-handel is het overeenkomen van een contract tussen de belegger en de broker over het verschil in prijs van een asset bij het openen en sluiten van de handel.

 • Bij het openen van een positie kiest de belegger of de prijs van de asset zal stijgen (kopen/long gaan) of dalen (verkopen/short gaan).
 • De winst of het verlies wordt bepaald door het verschil tussen de openingsprijs en de sluitingsprijs, vermenigvuldigd met het aantal eenheden CFD’s.

CFD-handel biedt de mogelijkheid om te profiteren van zowel stijgende als dalende markten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat CFD-handel met hefboomwerking werkt, wat betekent dat beleggers met een relatief kleine inleg een grote positie kunnen innemen. Dit verhoogt zowel het potentieel voor winst als het risico op verlies.

Voordelen van handelen in CFD’s

Een van de grootste voordelen van handelen in CFD’s is de mogelijkheid om te profiteren van zowel stijgende als dalende markten. Dit betekent dat beleggers kunnen speculeren op de prijsbeweging van assets zonder deze daadwerkelijk te bezitten.

 • Flexibiliteit in handelsstrategieën
 • Geen fysieke levering van de asset vereist
 • Toegang tot een breed scala aan markten
 • Hefboomwerking om grotere posities te openen

Hefboomwerking kan zowel uw winsten als verliezen vergroten, waardoor het essentieel is om risicobeheerstrategieën toe te passen.

Deze voordelen maken CFD’s een aantrekkelijke optie voor veel beleggers, vooral diegenen die op zoek zijn naar flexibiliteit en toegang tot diverse markten. Het is echter belangrijk om de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van hefboomwerking te begrijpen en om een doordachte handelsstrategie te ontwikkelen.

Risico’s van handelen in CFD’s

Het handelen in CFD’s brengt aanzienlijke risico’s met zich mee, waarvan het belangrijk is dat beleggers zich bewust zijn voordat ze beginnen. Het hefboomeffect kan zowel winsten als verliezen vergroten, wat betekent dat beleggers meer kunnen verliezen dan hun initiële inleg.

Het is cruciaal om een goed begrip te hebben van hoe CFD’s werken en welke risico’s ze met zich meebrengen.

Hieronder volgt een lijst van enkele specifieke risico’s verbonden aan het handelen in CFD’s:

 • Marktvolatiliteit: Snelle en onvoorspelbare prijsschommelingen kunnen leiden tot grote verliezen.
 • Hefboomeffect: Kan zowel winsten als verliezen aanzienlijk vergroten.
 • Risico op slippage: Prijsverschillen tussen het moment van orderplaatsing en uitvoering kunnen nadelig zijn.
 • Liquiditeitsrisico: In sommige marktomstandigheden kan het moeilijk zijn om een positie te sluiten zonder aanzienlijke verliezen.

Het is belangrijk voor beleggers om deze risico’s te begrijpen en strategieën te ontwikkelen om ze te beheersen. Dit kan onder meer door het instellen van stop-loss orders en het nauwlettend volgen van de marktontwikkelingen.

Hoe kunt u beginnen met beleggen in assets met CFD’s?

Hoe kunt u beginnen met beleggen in assets met CFD's?

Kies een betrouwbare broker

Het selecteren van een betrouwbare broker is een cruciale eerste stap in het proces van beleggen in assets met CFD’s. Een goede broker biedt niet alleen toegang tot diverse markten, maar zorgt ook voor een veilige en gebruiksvriendelijke handelsomgeving.

Hier zijn enkele belangrijke criteria om te overwegen bij het kiezen van een broker:

 • Regulering en licenties: Zorg ervoor dat de broker gereguleerd is door een erkende autoriteit.
 • Handelsplatform: Het platform moet intuïtief en gemakkelijk te gebruiken zijn.
 • Klantenservice: Goede ondersteuning is essentieel, vooral voor beginners.
 • Kosten en vergoedingen: Wees op de hoogte van alle mogelijke kosten.

Het is aan te raden om reviews en ervaringen van andere beleggers te raadplegen voordat u een definitieve keuze maakt.

Open een handelsaccount

Nadat u een betrouwbare broker heeft gekozen, is de volgende stap het openen van een handelsaccount. Dit proces is meestal eenvoudig en kan online worden voltooid. U zult enkele persoonlijke gegevens moeten verstrekken en mogelijk enkele documenten uploaden voor identiteitsverificatie.

Het openen van een handelsaccount is cruciaal voor het starten met beleggen in CFD’s. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten bij de hand heeft om het proces soepel te laten verlopen.

Hieronder vindt u een lijst met algemene stappen die u kunt verwachten tijdens het openen van een account:

 • Vul het online registratieformulier in.
 • Verstrek de vereiste persoonlijke informatie.
 • Upload de benodigde identificatiedocumenten.
 • Wacht op goedkeuring van uw account.

Zodra uw account is goedgekeurd, kunt u beginnen met het selecteren van de gewenste assets om in te beleggen. Dit is een belangrijke stap waarbij u uw beleggingsstrategie kunt beginnen vorm te geven.

Selecteer de gewenste assets om in te beleggen

Nadat u een betrouwbare broker heeft gekozen en een handelsaccount heeft geopend, is de volgende stap het selecteren van de gewenste assets om in te beleggen met CFD’s. De keuze van de juiste assets is cruciaal voor uw succes in CFD-handel.

Verschillende assets hebben verschillende risico- en rendementsprofielen. Het is belangrijk om een goed begrip te hebben van de markten waarin u wilt beleggen. Overweeg de volgende punten bij het selecteren van uw assets:

 • De volatiliteit van de asset
 • Het verwachte rendement
 • Het risiconiveau

Zorg ervoor dat u grondig onderzoek doet naar elke asset voordat u besluit te beleggen. Dit kan helpen bij het minimaliseren van risico’s en het maximaliseren van uw rendement.

Hieronder vindt u een voorbeeld van hoe u uw onderzoek naar verschillende assets kunt structureren:

Asset Type Volatiliteit Verwacht Rendement Risiconiveau
Aandelen Hoog Hoog Hoog
Obligaties Laag Laag Laag
Grondstoffen Gemiddeld Gemiddeld Gemiddeld

Door een zorgvuldige selectie van assets kunt u een gediversifieerde portefeuille opbouwen die past bij uw risicotolerantie en beleggingsdoelen.

Strategieën voor succesvol beleggen in assets met CFD’s

Strategieën voor succesvol beleggen in assets met CFD's

Diversificatie van uw portefeuille

Diversificatie is een cruciale strategie bij het beleggen in assets met CFD’s. Het helpt bij het spreiden van risico’s over verschillende beleggingscategorieën. Door niet al uw kapitaal in één asset te investeren, kunt u potentiële verliezen minimaliseren.

Diversificatie betekent niet alleen het kiezen van verschillende assets, maar ook het overwegen van verschillende sectoren, geografische locaties en tijdshorizonten.

Hier zijn enkele voorbeelden van assets waarin u kunt diversifiëren:

 • Aandelen
 • Valuta’s
 • Grondstoffen
 • Indices

Door een breed scala aan assets in uw portefeuille op te nemen, kunt u beter bestand zijn tegen marktschommelingen en uw kansen op een positief rendement vergroten.

Het belang van risicobeheer

Risicobeheer is cruciaal bij het beleggen in assets met CFD’s. Het stelt beleggers in staat om potentiële verliezen te beperken en hun investeringen te beschermen. Een effectief risicobeheerplan omvat het instellen van stop-loss orders en het bepalen van een risicotolerantie.

Het is essentieel om nooit meer te investeren dan u zich kunt veroorloven te verliezen.

Enkele basisprincipes van risicobeheer zijn:

 • Het bepalen van uw risicotolerantie
 • Het gebruik van stop-loss orders
 • Het diversifiëren van uw portefeuille
 • Het regelmatig evalueren van uw beleggingsstrategie

Technische analyse toepassen op assets

Technische analyse is een cruciale vaardigheid voor elke CFD-handelaar. Het stelt u in staat om markttrends te identificeren en te anticiperen op prijsbewegingen van assets. Door het gebruik van grafieken en technische indicatoren kunt u betere handelsbeslissingen nemen.

Enkele veelgebruikte technische indicatoren zijn:

 • Moving Average (MA)
 • Relative Strength Index (RSI)
 • Bollinger Bands

Het is essentieel om niet alleen op één indicator te vertrouwen, maar een combinatie van verschillende technieken te gebruiken voor een uitgebreide analyse.

Door regelmatig technische analyses uit te voeren, kunt u uw kansen op succes vergroten en beter geïnformeerde beslissingen nemen over wanneer te kopen of verkopen. Het is een vaardigheid die met de tijd en ervaring verbetert, dus blijf oefenen en leer van elke handel.

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken wat CFD’s zijn en hoe je kunt beleggen in assets met CFD’s. We hebben gekeken naar de voordelen en risico’s van deze beleggingsmethode. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en bewust te zijn van de mogelijke gevaren bij het handelen in CFD’s. Het is verstandig om eerst te oefenen met een demo-account voordat je met echt geld gaat beleggen. Met de juiste kennis en strategie kan beleggen in assets met CFD’s een interessante optie zijn voor beleggers.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van handelen in CFD’s?

Enkele voordelen van handelen in CFD’s zijn hefboomwerking, lage instapkosten en de mogelijkheid om zowel van stijgende als dalende markten te profiteren.

Hoe werkt risicobeheer bij het handelen in CFD’s?

Risicobeheer bij het handelen in CFD’s omvat het gebruik van stop loss orders, het bepalen van een maximaal risico per trade en het diversifiëren van uw portefeuille.

Zijn CFD’s geschikt voor beginners in beleggen?

CFD’s kunnen zowel geschikt zijn voor beginners als ervaren beleggers. Het is echter belangrijk om de risico’s goed te begrijpen en een goede strategie te hanteren.

Hoe kiest u de juiste assets om in te beleggen met CFD’s?

Bij het kiezen van assets om in te beleggen met CFD’s is het belangrijk om te kijken naar markttrends, nieuwsgebeurtenissen en uw eigen beleggingsdoelen.

Wat is het verschil tussen CFD’s en traditioneel beleggen?

Het belangrijkste verschil is dat bij CFD’s u niet de fysieke eigendom van het onderliggende asset verwerft, maar slechts speculeert op prijsbewegingen.

Hoe kunt u uw winst maximaliseren bij het handelen in CFD’s?

Om uw winst te maximaliseren bij het handelen in CFD’s is het belangrijk om een goede strategie te volgen, risico’s te beheren en regelmatig de markt te analyseren.